Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kompletny artykuł o legendarnej już polskiej wódce Bocian. Poznacie w nim jej historię, dowiecie się jak przebiega proces produkcji, jakie są jej rodzaje oraz jak ją degustować. Wbrew pozorom, pomysłów na drinka z Bocianem jest cała masa - zapraszamy do lektury!
Wódka Bocian
11
Król polskich wódek - Bocian
Marka Bocian zdobyła ostatnimi czasy duże uznanie na Polskim rynku wódek czystych i smakowych. Nierzadko można ją zauważyć na stole podczas spotkań, uroczystości rodzinnych czy wesel. Czym Bocian zaskarbił sobie nasze serca?
Po pierwsze, trunki rozlewane pod tym brandem wyróżniają się łądną, smukłą butelką zwężaną ku górze. Taka butelka nie tylko ładnie się prezentuje, ale przede wszystkim jest wygodna. Łatwo się ją trzyma w ręku, a także łatwo się z niej nalewa dzięki wydłużonej, wąskiej szyjce.
Co więcej, wódka Bocian to symbol wysokiej jakości, tradycji oraz bogatego dziedzictwa polskiej kultury. Wódki Bocian są produkowane z najwyższej jakości surowców - zboża, ziemniaków i innych naturalnych składników, a sam proces produkcji jest obwarowany surowymi standardami jakościowymi i procedurami kontrolnymi.
Nie zapominajmy również o tym, kto wódki Bocian produkuje. Jest to jedna z najbardziej znanych i cenionych destylarni w kraju – Polmos Bielsko-Biała. Jest to jedna z najstarszych i najbardziej renomowanych destylarni alkoholu w Polsce. Jej historia sięga początków XIX wieku, kiedy to rozpoczęto w niej produkcję alkoholu na dużą skalę. Polmos Bielsko-Biała produkuje nie tylko wszystkie wódki pod marką Bocian, ale również wiele innych wysokiej klasy trunków – Ogiński, Carpatia, Advocaat, Żytnia, Żurek czy Norvegia.
Produkcja wódek bocian, czyli jak powstaje legenda
Jak już po krótce wspomnieliśmy, proces produkcji wódek pod marką Bocian przebiega pod ścisłym nadzorem wykwalifikowanej kadry, która dba o to, aby na każdym etapie były przestrzegane wszystkie procedury jakościowe. To dzięki temu na finiszu otrzymujemy tak doskonały produkt.
Poniżej bardziej szczegółowo opisaliśmy jak wygląda proces produkcji czystej wódki Bocian.
- Wybór Surowców. Proces rozpoczyna się od wyboru odpowiednich surowców, które stanowią podstawę wódki. Najczęściej wykorzystuje się zboże (takie jak pszenica, żyto, jęczmień), ziemniaki i owoce. Surowce te muszą być wysokiej jakości, ponieważ wpływają na ostateczny smak i jakość wódki.
- Mielenie i rozdrobnienie. Surowce są mielone lub rozdrabniane, aby uzyskać odpowiednią konsystencję do dalszego przetwarzania. Proces ten ułatwia ekstrakcję cukrów i innych składników, które są potrzebne do fermentacji.
- Fermentacja. Rozdrobnione surowce są następnie poddawane fermentacji, w której cukry naturalnie obecne w surowcach przekształcane są przez drożdże w alkohol i dwutlenek węgla. Fermentacja może trwać od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od rodzaju surowców i warunków zewnętrznych, takich temperatura powietrza i jego wilgotność.
- Destylacja. Po fermentacji alkohol powstający w procesie fermentacji jest destylowany, czyli poddawany procesowi odparowania i skroplenia. Destylacja odbywa się w specjalnych aparatach destylacyjnych, takich jak kolumny destylacyjne lub alembiki. W wyniku destylacji otrzymuje się surową wódkę.
- Filtracja. Surowa wódka jest następnie filtrowana, aby usunąć wszelkie nieczystości i niepożądane substancje. Filtracja może odbywać się przez różne materiały, takie jak węgiel drzewny, kwarc czy złoto, w zależności od preferencji producenta i oczekiwanego efektu smakowego. Warto zaznaczyć, że wódka Czarny Bocian jest filtrowana kilkukrotnie (podobno aż siedem razy, ale nie jest to do końca potwierdzone, bo producent nie udostępnia publicznie tej informacji) przez dyski węglowe i to właśnie dzięki temu ma tak krystaliczny kolor i walory smakowe.
- Rozcieńczanie. Po filtracji wódka jest rozcieńczana wodą do odpowiedniego poziomu alkoholu. Proces ten pozwala na uzyskanie ostatecznego produktu o pożądanej mocy. W przypadku wódki czystej jest to oczywiście 40%.
- Butelkowanie i pakowanie. Ostatecznie wódka jest butelkowana i pakowana do dystrybucji. Butelki są starannie etykietowane, a następnie umieszczane w opakowaniach zbiorczych gotowych do wysyłki.
- Kontrola jakości. Wszystkie etapy procesu produkcji są ściśle kontrolowane, aby zapewnić zgodność z surowymi standardami jakości i bezpieczeństwa. Kontrole obejmują zarówno analizy laboratoryjne, jak i degustacje, aby upewnić się, że każda partia wódki spełnia oczekiwania konsumentów.
Proces produkcji wódki wymaga precyzji, doświadczenia i dbałości o każdy detal, aby uzyskać doskonały produkt, który zachwyci konsumentów swoim wyjątkowym smakiem i jakością. Każdy etap ma kluczowe znaczenie dla ostatecznego rezultatu. W przypadku wódek Bocian możecie być pewni, że są one efektem dopracowanego do perfekcji procesu produkcyjnego.
Jakie rodzaje wódki Bocian możecie znaleźć na rynku?
Bocian to bardzo szeroka gama czystych jak i smakowych destylatów. Poniżej przedstawiamy jakie wódki Bocian możecie znaleźć na rynku i opisujemy ich walory.
- Czarny Bocian. To flagowy produkt marki, charakteryzujący się wyjątkowo delikatnym smakiem i eleganckim aromatem. Jest to wódka premium, wyprodukowana z najwyższej jakości składników i poddana wielokrotnej destylacji przez dyski węglowe, aby osiągnąć doskonałą czystość i gładkość. Jego charakterystyczną ceną jest piękna, czarna butelka.
- Bocian Czysty. Jest to klasyczna wódka, która wyróżnia się czystym, neutralnym smakiem i aromatem. Idealnie nadaje się do mieszania z innymi napojami i koktajlami, jak również do spożywania w czystej postaci. Jest to popularna wódka na przyjęcia rodzinne i wesela.
- Bocian BIO Organic. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na naturalne i ekologiczne produkty Polmos Bielsko Biała wypuścił na rynek prawdziwą perełkę - wódkę organiczną, wyprodukowaną z organicznych składników, bez sztucznych dodatków czy pestycydów. Jak na wódkę organiczną przystało, Bocian Organic BIO wyróżnia się tradycyjną etykietą z zielonymi akcentami, która nawiązuje do natury.
- Wódki smakowe. Wódki smakowe oraz likiery Bocian to już klasyka gatunku. Niektóre z nich, takie jak na przykład pigwa, zyskały status trunków wręcz kultowych. Są doskonałą alternatywą dla Bociana Czystego i Bociana Czarnego – nieco delikatniejsze, spokojniejsze, można je sączyć delektując się przy tym ich dobrym smakiem. Jakie wódki smakowe Bocian możecie znaleźć?
- Biały Bocian Słony Karmel
- Biały Bocian Tiramisu
- Biały Bocian Caffé Latte
- Biały Bocian Kukułki
- Biały Bocian Panna Cotta z Maliną
- Biały Bocian Pina Colada
- Biały Bocian Pistacja
- Biały Bocian Delicja Pomarańczowa
- Biały Bocian Śliwka
- Biały Bocian Cytryna na Miodzie
- Biały Bocian Cytryna z Miętą
- Biały Bocian Czarna Porzeczka
- Biały Bocian Wiśnia
- Biały Bocian Cytryna
- Biały Bocian Pigwa
- Biały Bocian Jabłko
Jest Bocian, jest impreza – jakie przekąski najlepiej nadadzą się pod wódkę Bocian?
Nasze tradycje kulinarne nakazują dobrze przekąszać 40% trunki. Nie oszukujmy się – jesteśmy w tym dobrzy, wiemy, co podać do wódki aby stworzyć niepowtarzalną biesiadę i zadowolić przy tym nasze podniebienia. Polskie tradycje kulinarne mają tutaj naprawdę dużo do zaoferowania. Co zatem warto postawić na stół obok ekskluzywnego Czarnego Bociana bądź obok Bociana Czystego?
Oto kilka tradycyjnych, staropolskich przekąsek, zagryzek i dań regionalnych, które doskonale komponują się z tymi trunkami:
Kiełbasa Lisiecka: To regionalna kiełbasa produkowana w okolicach Liszek na Śląsku. Jest lekko wędzona i doskonale nadaje się jako zagryzka do wódki.
Kiszka ziemniaczana: Kiszka ziemniaczana, zwana również kiszką lub kaszanką ziemniaczaną, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Wykonuje się ją z gotowanych ziemniaków, cebuli, skwarków, a także boczku lub kiełbasy. Jest doskonałą przekąską pod coś mocniejszego.
Ogórki kwaszone: Tego wątku nie trzeba chyba rozwijać - tradycyjne, domowe ogórki kwaszone to produkt wręcz symbiotyczny z napojem mającym w nazwie słowo Bocian.
Grzyby marynowane: jako zakąska do Czarnego Bociana doskonale sprawdzą się marynowane podgrzybki brunatne.
Tatar wołowy: Delikatny i aromatyczny tatar z wołowiny, podawany na chrupiących grzankach lub plastrach chleba, albo tak jak przystało – z zółtkiem jajka i gęstym dodatkiem posiekanej cebuli i korniszonów, jest wykwintną przekąską, która doskonale równoważy smak wódki.
Regionalne sery: Wybierz różnorodne sery regionalne, takie jak oscypek czy bryndza podhalańska, ser kozi czy biały ser z regionu Lubelszczyzny. Podawane z tradycyjnym chlebem lub krakersami stanowią wyśmienitą przekąskę.
Placki Ziemniaczane: Tradycyjne danie kuchni polskiej, przyrządzane z tartych ziemniaków, cebuli, jajek i mąki, smażone na na złocisty kolor. Podawane z kwaśną, gęstą śmietaną lub gulaszem. Palce lizać!
Smalczyk z cebulką: jest to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich przekąsek, która doskonale komponuje się z wódką. Gęsto posmarowany na pajdzie chleba, okraszony grubym plastrem kwaszonego ogórka, to uczta dla podniebienia.
Ostry chrzan: nie może go zabraknąć na polskim, suto zastawionym stole. Można nim posmarować chleb ze smalcem lub kiełbasę, może być dodatkiem do swojskich wędlin. Zalecamy i lżejszą jego wersję, czyli ćwikłę – chrzan zmieszany z przetartymi buraczkami.
EXTRA bonus – 16 oryginalnych pomysłów na drinka z wódką Bocian
Drinki z Białym (Czystym) Bocianem
Wódka z Sokiem Aronii i Kwiatem Hibiskusa:
- Składniki: 50ml wódki, 100ml soku aronii, 1 łyżka syropu kwiatu hibiskusa, kostki lodu.
- Przygotowanie: W shakerze wymieszaj wódkę, sok aronii i syrop kwiatu hibiskusa. Następnie wlej do szklanki wypełnionej lodem i udekoruj listkiem mięty.
Wódka z Tonicem z Ogórka i Szałwii:
- Składniki: 50ml wódki, 100ml toniku, plasterki ogórka, liście szałwii, kostki lodu.
- Przygotowanie: Wypełnij szklankę lodem, dodaj wódkę i tonik. Udekoruj plasterkami ogórka i liśćmi szałwii.
Koktajl Cytrynowo-Imbirowy:
- Składniki: 50ml wódki, 30ml soku z cytryny, 20ml syropu imbirowego, kawałki imbiru, kostki lodu.
- Przygotowanie: W shakerze wymieszaj wódkę, sok z cytryny i syrop imbirowy. Następnie przecedź do szklanki z lodem i udekoruj kawałkami imbiru.
Wódka z Sokiem z Granatu i Rozmarynem:
- Składniki: 50ml wódki, 100ml soku z granatu, gałązka rozmarynu, kostki lodu.
- Przygotowanie: Wypełnij szklankę lodem, dodaj wódkę i sok z granatu. Delikatnie wymieszaj i udekoruj gałązką rozmarynu.
Koktajl Mango Chili Margarita:
- Składniki: 50ml wódki, 30ml likieru mango, 20ml soku z limonki, krople sosu tabasco, sól, kostki lodu.
- Przygotowanie: Wymieszaj w shakerze wódkę, likier mango, sok z limonki i sos tabasco.
Wódka z Sokiem z Arbuza i Miętą:
- Składniki: 50ml wódki, 100ml soku z arbuza, świeża mięta, kostki lodu.
- Przygotowanie: Wypełnij szklankę lodem, dodaj wódkę i sok z arbuza. Delikatnie wymieszaj i udekoruj świeżymi liśćmi mięty.
Wódka z Sokiem z Grejpfruta i Rozmarynem:
- Składniki: 50ml wódki, 100ml soku z grejpfruta, gałązka rozmarynu, kostki lodu.
- Przygotowanie: W szklance z lodem wymieszaj wódkę i sok z grejpfruta. Dodaj gałązkę rozmarynu jako dekorację.
Drinki z Bocianem Organic
Teraz coś bardziej egzotycznego – 4 inspiracje drinkowe dla Bociana Pigwowego. Są to nasze autorskie pomysły, stąd i bardzo oryginalne nazwy : )
Pigwowiec:
- Składniki: 50 ml wódki smakowej Bocian Pigwa, 100 ml soku jabłkowego, 20 ml soku z limonki, łyżka syropu karmelowego, kostki lodu.
- Przygotowanie: W shakerze wymieszaj wódkę Bocian Pigwa, sok jabłkowy, sok z limonki i syrop karmelowy. Następnie przecedź do szklanki z lodem. Możesz udekorować kawałkami świeżej pigwy.
Pigwiarita:
- Składniki: 50 ml wódki smakowej Bocian Pigwa, 30 ml likieru Triple Sec, 20 ml soku z limonki, kostki lodu, sól do posypania brzegu szklanki.
- Przygotowanie: Zamocz brzeg szklanki w soku z limonki, a następnie w soli. W shakerze wymieszaj wódkę Bocian Pigwa, likier Triple Sec i sok z limonki. Podawaj w szklance wypełnionej lodem.
Pigvinho:
- Składniki: 50 ml wódki smakowej Bocian Pigwa, 100 ml soku pomarańczowego, 20 ml syropu z imbiru, plasterki pomarańczy, kostki lodu.
- Przygotowanie: W szklance z lodem wymieszaj wódkę Bocian Pigwa, sok pomarańczowy i syrop z imbiru. Dekoruj drink plastrem pomarańczy.
Pigwambo:
- Składniki: 50 ml wódki smakowej Bocian Pigwa, 100 ml soku ananasowego, 20 ml soku z cytryny, łyżka grenadyny, kawałki ananasa, kostki lodu.
- Przygotowanie: W shakerze wymieszaj wódkę Bocian Pigwa, sok ananasowy, sok z cytryny i grenadinę. Następnie przecedź do szklanki z lodem i udekoruj kawałkami ananasa.
Drinki z Bocianem Pigwowym
Co powiecie na 5 inspiracji koktajlowych, w których główną rolę gra Bocian BIO Organic?
Organiczny Koktajl Marchewkowo-Imbirowy:
- Składniki: 50 ml wódki organicznej Bocian Organic, 100 ml soku z marchwi, 20 ml soku z imbiru, plasterki marchwi, kostki lodu.
- Przygotowanie: W shakerze wymieszaj wódkę Bocian Organic, sok z marchwi i sok z imbiru. Przecedź do szklanki z lodem i udekoruj plasterkami marchwi.
Organiczny Drink Pomidorowy z Bazylią:
- Składniki: 50 ml wódki organicznej Bocian Organic, 100 ml soku z pomidorów, 1 łyżeczka soku z cytryny, kilka listków świeżej bazylii, kostki lodu.
- Przygotowanie: W szklance z lodem wymieszaj wódkę Bocian Organic, sok z pomidorów i sok z cytryny. Dodaj kilka listków bazylii do drinka jako dekorację.
Organiczny Koktajl Buraczany z Cytryną:
- Składniki: 50 ml wódki organicznej Bocian Organic, 100 ml soku z buraków, 20 ml soku z cytryny, plasterek cytryny, kostki lodu.
- Przygotowanie: W shakerze wymieszaj wódkę Bocian Organic, sok z buraków i sok z cytryny. Przecedź do szklanki z lodem i udekoruj plasterkami cytryny.
Organiczny Drink Szpinakowy z Jabłkiem:
- Składniki: 50 ml wódki organicznej Bocian Organic, 100 ml soku ze świeżego szpinaku, 20 ml soku z jabłka, plasterki jabłka, kostki lodu.
- Przygotowanie: W shakerze wymieszaj wódkę Bocian Organic, sok ze szpinaku i sok jabłkowy. Przecedź do szklanki z lodem i udekoruj plasterkami jabłka.
Te oryginalne drinki z wódką Bocian Organic wykorzystujące składniki warzywne są doskonałymi propozycjami dla osób poszukujących ciekawych koktajlowych alternatyw. Ich świeży smak i naturalność z pewnością zachwycą Twoich gości!
Zapraszamy Was również do zapoznania się z innymi artykułami z tej serii:
SZYBKI KONTAKT